HUNDEN ÄR EN INDIVID


I Sverige finns 294 olika hundraser. Med olika medfödda egenskaper. Det finns hundar för jakt och inom den genren finns många varianter. Det finns raser som lämpar sej bäst till sällskap och det finns raser som lämpar sej för tjänst och bruksarbete. Men även inom dessa raser finns individer med olika egenskaper och förutsättningar.

Det är rättvist mot hunden om du noga tänker igenom vad du ska ha huden till innan du tar hem en valp. Men glöm aldrig att det är individer. Författaren har två Schäfrar av brukslinjer och som båda är duktiga inom sitt område – men är mycket olika in sin grundpersonlighet och kräver olika tänk i träningen. Det är roligt och utmanande men det hade varit orättvist om jag hade krävt samma sak, med samma träning för båda.

Det stora problemet i dag, så som jag ser det, är att vi har så bråttom. Vi lever i en tid då allt ska gå allt snabbare och snabbare hela tiden. Vi ska vara EFFEKTIVA såväl på jobbet som när vi tränar våra hundar. Det behöver inte vara fel att vara effektiv i sin träning men det är fel att forcera hunden.

Hundar lever i nuet, för dem är stress ett okänt begrepp.  Om de levde fritt skulle inte stress förekomma. (Förutom i jaktsituationer och vid fara).

En hund som stressar i arbetet säger oss något…den kan ha en grundpersonlighet bestående av en låg tröskel för att varva upp OCH att vi tränat på ett sätt som inte är gynnsamt för den hunden. Då måste vi tänka till.

Ex. Om hunden stressar inför ett spår, drar i linan och kastar sej iväg i spåret – hur angenäm blir den rundan?

Spårmarkens Juni med husse Lennart. Hon har lär sej att spåret är ett TeamWork men med mycket eget ansvar.

Spåret blir ALDRIG bättre än spårupptaget.

Sätt dej ner i en lugn vrå i skogen eller hemma och försök tänka dej in i hur hunden känner sej. Vad kan du göra för att han ska vilja samarbeta med dej i spåret. Vilja framåt men vara fokuserad och lagom samspelt?

Gör upp en plan. Våga testa, blir det fel – testa något annat.

En del hundägare känner press på att komma ut på tävlingsbanan så fort som möjligt. Hur kul är det för hunden? Och föraren?

Träna för tävling, men träna utan stress. Låt det ta den tid det tar för att både du och din hund ska känna er bekväma med momenten.

En hund vill vara med sin flock 24 timmar om dygnet. Den vill vila och arbeta på ett balanserat sätt. Kan du av praktiska skäl inte erbjuda din hund detta, kom så nära som möjligt. Prioritera.

På morgonen vill hunden ena flocken, var då lugn och hälsa ordentligt på hunden för att bekräfta att ni hör ihop.


MOMENTINLÄRNING

Dela upp det i flera små delar

Ex. Om du ska träna in kryp. Träna in ett spikrakt och bergfast ligg – som ETT moment.

Stå framför hunden och locka den till dej och belöna (ev. klicka) då hunden endast gör en antydan till att ta sej mot dej – som ETT moment.

Träna upp flera steg av förflyttning vänd mot hunden tills det sitter – som ETT moment.

Förflytta dej till hunden högra sida och bygg upp krypet framåt i flera steg – som ETT moment.

VIKTIGT: Hunden ska inte känna sej pressad att krypa. Detta är ett svårt moment för hunden.


TÄNK ALLTID KÄNSLA. Den känsla hunden har i kroppen i varje stund – det är den känslan som styr honom.

Sätt en bra känsla i din hund – och du har en 100% trogen bundsförvant.